Spierziekten.
Kijk ernaar
voor ze zichzelf
laten zien.

Spierziekten zijn vrij zeldzaam. Toch komen ze gezamenlijk vaker voor dan bijvoorbeeld MS of Parkinson. In Nederland lijden er meer dan 200.000 mensen aan één van de ongeveer 600 verschillende spierziekten.

Eerstelijns zorgverleners spelen een cruciale rol bij het herkennen en doorverwijzen van patiënten met een spierziekte.
Leer hieronder hoe!

Webcast:
Herken spierziekten.

Spierziekten ontwikkelen zich vaak progressief en het kan lastig zijn om spierziekten in een vroeg stadium te herkennen. Als u in een vroeger stadium klachten kunt herkennen kunt u uw patiënt ook sneller doorverwijzen. Daarmee is uw patiënt eerder uit de onzekerheid en kunt u bijdragen aan een verbeterde kwaliteit van leven.

In een speciale live uitzending op MedNet zijn verschillende casussen uit de praktijk besproken. Met wat voor klachten zijn patiënten bijvoorbeeld bij hun huisarts of fysiotherapeut gekomen? En, hoe zag het pad tot diagnosestelling eruit? De nadruk in deze uitzending ligt vooral op de verschillende ‘rode vlaggen’ en hoe u deze kunt herkennen. Middels de verschillende casussen krijgt u handvatten aangereikt die u eenvoudig kunt toepassen in uw praktijk om patiënten met spierziekten eerder te herkennen.

De webcast is gemaakt in samenwerking met Femke van Gennip (huisarts in Doorn), Bart Bartels (fysiotherapeut bij het UMCU) en dr. Ludo van der Pol (neuromusculair neuroloog bij het UMCU).

De live uitzending van de webcast is door meer dan 750 van uw collega’s bijgewoond en zij beoordeelden de webcast met een 8,3!

De webcast kunt u hier terugkijken

 

Webcast: Herkent u een spierziekte bij uw patiënt?

In de webcast krijgt u praktische handvatten die u kunt toepassen in uw praktijk. 

Deelname is gratis en accreditatie is voor 2 punten in aanvraag bij ABC1, NVN, NVK, ABSG en KNGF.

Symptomen
Divers en progressief.

Spierziekten kunnen zich op tal van manieren uiten. Vaak zijn de klachten progressief en worden ze naarmate de ziekte vordert dus steeds ernstiger. Soms lijkt er in eerste instantie geen correlatie te zijn tussen de symptomen, maar blijken ze toch bij een spierziekte te horen. Symptomen kunnen zich in verschillende spiergroepen presenteren. Daarnaast kunnen patiënten last hebben van vage klachten zoals algehele vermoeidheid, ochtendhoofdpijn of langdurige spierpijn.

Heeft u behoefte aan meer informatie over de herkenning van spierziekten bij uw patiënten? Bekijk dan de webcast.

 

Veelvoorkomende symptomen bij spierziekten.*
* symptomen zijn niet beperkt tot bovenstaande voorbeelden

 

Diagnose
Herken en verwijs door.

Vanwege de zeldzaamheid en het heterogene karakter van de verschillende spierziekten is het stellen van de juiste diagnose vaak een ingewikkeld en langdurig traject. In Nederland beginnen de eerste vermoedens in de eerstelijn, maar veruit de meeste diagnoses worden in de tweedelijn door een neuromusculair specialist gesteld.

Dus; vermoedt u dat één van uw patiënten een spierziekte heeft? Raadpleeg dan altijd een neuroloog of neuromusculair specialist. Hij of zij kan doorgaans makkelijker en sneller de juiste diagnose stellen. Op spierziektencentrum.nl vindt u een overzicht van de expertisecentra.

Heeft u behoefte aan praktische handvatten voor het herkennen van spierziekten bij uw patiënt? Bekijk dan de webcast.

 
 

Een neuroloog kan verschillende onderzoeken doen om een spierziekte te diagnosticeren, zoals:

  • Neurologisch onderzoek
  • Genetisch onderzoek
  • Bloedonderzoek
  • Spierbiopten en zenuwbiopten
  • CT-scans en MRI

PATIËNTENINFORMATIE

Op zoek naar meer informatie voor u of uw patiënt?

In Nederland zijn verschillende organisaties die informatie voor patiënten beschikbaar hebben en tevens de mogelijkheid bieden om patiënten met elkaar in contact te laten komen. Hieronder vindt u een aantal nuttige links:

PATIËNTENORGANISATIE

Wilt u meer informatie over de patiëntenorganisatie voor spierziekten in Nederland, klikt u dan hier.
 

FONDSEN